Anasayfa , GKSF , 31. Gençlik Kültür ve Sanat Festival’i Gençliğin Coşkusuyla Gerçekleşti!

31. Gençlik Kültür ve Sanat Festival’i Gençliğin Coşkusuyla Gerçekleşti!

YDG – Yeni Demokratik Gençlik tarafından 31 yıldır düzenlenen ”Gençlik Kültür ve Sanat Festivali” (GKSF) bu yıl dünya çapında artan militarist politikalar vesilesiyle ”Militarizme Karşı Gençliğin Öfkesini Kuşan! Örgütle, Örgütlen!” şiarıyla gerçekleştirildi. Festival öncesi Frankfurt ana garından festival salonuna “Gençlik Militarizme Karşı Sokağa!” şiarıyla yürüyen ve farklı konuşmalar ve sloganlar ile militarist politikaları teşhir eden bir eylem gerçekleştirildi.

Festival 11 Kasım 2023 tarihinde Almanya’nın Frankfurt şehrinde açılış ve saygı duruşu ile başladı. Emperyalist ülkeler başta olmak üzere yer yüzünün tüm bölgelerinde artan militarist politikalara ve savaşlara ve buna karşı gençliğin yürüttüğü mücadelelere vurgu yapıldı.  Yeni bir dünya yaratma mücadelesinde yitirilenler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından jüri üyeleri tanıtıldı. Bu yıl GKSF’ne katılan jüri üyeleri müzik dalında Devrim Kavallı, Alev (Umuda Haykırış) ve Emre Kaya; şiir dalında Ali Rıza Orman, Kenan Taşkesen ve Sibel Kavak; halk oyunları dalında Niyazı Kılıç ve Birgül Karakaya’ydı.

Sahne alan yarışmacıların yanı sıra, konuk olarak Ali Jiyan, S.Castro, Gökkuşağı Tiyatro Ekibi, Yetiş Yalnız Gençlik Korosu ve davul zurna ekibi sahne aldı. Yetiş Yalnız Gençlik Korosu, ismini aldığı YDG onur üyesi Yetiş Yalnız’ın hem Avrupa’da mücadele ettiği yıllarda gençlik mücadelesine politik ve devrimci kültür sanat alanında kattıklarına hem de Dersim dağlarında yürüttüğü mücadeleye değindi ve bu vesileyle Yetiş Yalnız’ın eserlerini seslendirdi. Politik rapçi S. Castro ezilen toplumların yaşadığı sorun ve çelişkileri, faşist saldırılar sonucunda katledilen insanları ve halkaların mücadelesini içeren sözlerle farklı rap eserlerini kitle ile paylaştı. ATİK bünyesinde çalışmalarını yürüten Gökkuşağı Tiyatro Ekibi birinci perdede bir devrimci tutsağın yaşadığı işkence ,tecavüzü ve bu doğrultuda yaşayabileceği korku ve cesareti içeren, ikinci perdede ise İŞİD tarafından köleleştirilen ve sonrasında gerilla tarafından özgürleştirilen bir kadının yaşamını içeren bir tiyatro oyunu sahneledi. Ali Jiyan ise Kürt kültürünü ve Kürdistan coğrafyasında yürütülen mücadeleyi içeren eserleri sahneledikten sonra, genç kitleyi halayları ile coşturdu. Davul Zurna ise ritim ve melodisiyle omuz omuza çekilen halaylar ile kitleyi yan yana getirdi. Ayrıca festivalde Rojava’da faaliyet yürüten, Nubar Ozanyan Ermeni Taburunun Filistin için hazırladığı tiyatro gösterimi de sahne ekranına yansıtılarak paylaşıldı.

Avrupa’nın farklı alanlarından bir araya gelen YDG’liler ve dostları tarafından alternatif bir dünyanın alternatif kültürü ve sanat anlayışı ekesindeki çalışmaları sahnelendi. Burjuva yoz kültürüne karşı yıllardır geleneksel olarak sürdürülen Gençlik Kültür ve Sanat Festivali’nde bu yıl Müzik Grup, Solo Müzik, Şiir ve Halk Oyunları dallarında katılımlar sahnelendi. Çocuk katılımcılara derecelendirme yapılmadan ödüller verildi. Coşkulu geçen festivalde Rebell, Kommunistischer Aufbau, Freie Deutsche Jugend, Young Struggle ve Yeni Demokrat Gençlik adına temsilciler konuşmalarını gerçekleştirdi.

YDG – Yeni Demokratik Gençlik Eş Başkanı tarafından gerçekleştirilen konuşma selamlama ile başladı. Konuşmasında Filistin’de Rojava’da, Ukrayna’da yürütülen savaşlar, işgaller ve halkların mücadelesine değindi. Bunların yanı sıra emperyalist güçlerin karlarını yükseltmek için ‘böl-parçala-yönet’ politikasıyla giriştikleri vekalet savaşları, Ukrayna’da olduğu gibi doğrudan yürüttükleri savaşları ve işgalleri teşhir etti. Buna paralel olarak yaşadığımız Avrupa coğrafyasında okullardan işyerlerine, sokaklardan evlere, medyadan kültür sanata kadar toplum içerisinde yaygınlaştırılan militarist politikalara değinildi. Buna karşı mücadele etmenin tüm alanlarda olduğu gibi kültür sanat alanında da önemli olduğu ve bundan kaynaklı devrimci kültür ve sanat anlayışını gençlik içerisinde yaygınlaştırma amacıyla YDG tarafından ısrarlı bir şekilde gerçekleştirilen Gençlik Kültür ve Sanat Festivali’nin önemi bir kez daha vurgulandı.

ATİK – Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu Eş Başkanı tarafından gerçekleştirilen konuşmada ilk olarak devrimci kültür ve sanatın gençlik çalışmasındaki önemine değinildi. Ardından bu sözleri kullandıktan sonra, haklı mücadeleye değindi: “Dünyada her gün on binlerce, yüz binlerce insan ölüyor. Her gün açlık, yeterli ve sağlıklı beslenememe ve tedavi yoksunluğundan dolayı on binlerce çocuk ölüyor. Her gün binlerce insan “iş kazası”ndan ölüyor. Binlerce kadın sağlıklı beslenememe, hastalık ve kötü yaşam koşullarından ölüyor. Yüzlercesi veya binlercesi erkek şiddeti sonucu öldürülüyor veya ölüme zorlanıyor. İşsizlik, yoksulluk, hayat pahalılığı sadece yaşam koşullarını daha kötüye götürmüyor. Yaşam koşularını, yaşam kalitesini, değer yargılarını düşüreceği gibi geleceğe umutsuzluk, sağlık ve psikolojik sorunların artışını da beraberinde getirmektedir. İçinde bulundukları ekonomik krizi öteleyerek varlığını sürdürmek isteyen kapitalist sermaye ve onların hükümetlerinin işçi sınıfı ve emekçi halka yönelik saldırıları artmakta, işçi ve emekçilerin birliğini parçalamak için krizin faturasının büyük parçasını göçmen emekçilere yükleme peşindedir.“

Yeni Kadın yaptığı konuşmasında savaşlarda özellikle kadınların durumuna değindi ve şu sözler kullandı: “Emperyalist güçlerin tüm dünyayı tahakküm altına alma hırsı ve enerji kaynaklarını kontrol etme arzusu yaşadığımız savaşların, şiddetin ve yıkımın en büyük nedenidir. Savaşın yarattığı şiddet ve düşmanlık, dünyanın her yerini savaş alanı, özellikle kadınlar ve çocuklar olmak üzere herkesi savaşın hedefi haline getirmektedir. Militarizm insana baktığında savaşçı insan ister. Bu heteroseksüel erkektir, bir de onu doğuran, bakan, besleyen olarak kurguladığı heteroseksüel kadın ister. Engelli bir birey ya da LGBTİ+ bireyler ise militarizmin, savaşçı erkek ve onu doğuran, bakan, besleyen kadın kalıplarına sığmaz.”

Son bölümde sahnelenen çalışmalarda derecelendirmeler neticesinde ödüller sahiplerini buldu. Öncelikle YDG – Yeni Demokratik Gençlik Merkezi Yönetim Kurulu tarafından emeği geçen bütün gençlere ve bu emeğe sahip çıkan dostlara teşekkür edildi. Dereceye giren katılımcılar bu şekilde açıklandı:

Şiir dalında: Cenk Ulaş (Frankfurt) birinci, Berfin Barak (Duisburg) ikinci, Şevin Negüzel (Frankfurt) üçüncü olarak derecelendirildi. Şiir dalındaki jüri üyeleri yaptıkları konuşmada bu festivalin gençler için daha ileri adımlar atma açısından öncü rol oynaması gerektiğine değindi.

Müzik Solo dalında: Mehmet Ali Demirdağ (Stuttgart) birinci, Uğur Pektaş (Fransa) ikinci, Roni Mohammad (Frankfurt) üçüncü olarak derecelendirildi.

Müzik Grup dalında: KAGEF Erbane Ekibi (Frankfurt) birinci, Koma Cigerxwin (Nürnberg) ikinci olarak derecelendirildi. Müzik dalındaki jüri üyeleri tarafından yapılan konuşmada, devrimci kültür ve sanatta kadınların rolü ve genç kadınların katkısına değinildi.

Halk Oyunları dalında: Frankfurt AKM Halk Dansları Ekibi (Frankfurt) birinci, KAGEF Halk Oyunları Ekibi (Frankfurt) ikinci olarak derecelendirildi. İki ekip de Gençlik Kültür ve Sanat Festivali’nde yer almanın önemi ve mutluluğuna değindi.

Son olarak, her yıl Yetiş Yalnız Özel Ödülü olarak son bir yıllık mücadele yılında ön plana çıkmış olan bir şahıs veya duruma atfen verilen ödül bu yıl 30 yılı aşkın süredir insan hakları, basın özgürlüğü, LGBTİ+, kadın ve tüm azınlıkların hakları için mücadele eden ve bu doğrultuda çeşitli baskılara maruz kalan Eren Keskin’e verildi.